Woonhuis Fliere

Volwaardig woonprogramma op één niveau

Uitgangspunt voor het woonhuis was om vanuit comfort en gemak het volledige woonprogramma inclusief slapen compact en op één niveau te organiseren. Tegelijkertijd moest het niet refereren aan een bungalow maar een volwaardig woonhuis zijn.

De begane grond heeft een compacte bijna vierkante plattegrond gekregen met daarin twee uitsparingen. Deze uitsparingen in de plattegrond zijn de plekken waar de belangrijkste verbindingen met buiten gemaakt worden. Aan de voorzijde hebben we ruimte gemaakt voor het droog parkeren van de auto. Tevens accentueert deze hap uit de begane grond op een vanzelfsprekende manier de entree van de woning. De tweede uitsparing maakt ruimte voor het overdekt terras met daaromheen de woon- en eetkamer en de keuken. Op deze manier ontstaat een speelse aaneenschakeling van de leefruimtes en ontstaan er diagonale zichtlijnen door de woonvertrekken heen.

Het relatief kleine resterende programma op de verdieping bestaat uit de logeerkamers en een techniekruimte. Deze ruimtes zijn juist recht boven de twee uitsparingen gepositioneerd waardoor een heel dynamisch beeld ontstaat. Een spel van massa en leegte. De massa’s op de verdieping lijken te passen in de leegtes op de begane grond doordat de buitenwanden van beiden ten opzichte van elkaar verschoven zijn. Daarbij ontbreekt een kolom bij de carport waardoor het lijkt of de zwaartekracht geen vat heeft op het woonhuis wat het dynamische beeld verder versterkt.

De gekozen materialisatie en belijning ondersteund het schijnbare zweven van de bovenbouw. Op de begane grond is gekozen voor verticale houten delen met daartussen verdiepingshoge verticale aluminium kozijnen. De hoekramen versterken het rondom doorlopen van de verticale elementen op de begane grond. Tegelijkertijd benadrukken de hoekramen de diagonale zichtlijnen door het woonhuis heen en maken ze juist op de hoeken sterk contact met buiten.

Periode

  • 2013-2015

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren

Adviseurs

Realisatie

Fotograaf