Woonhuis Doonheide

Landelijke wonen aan de dorpsrand

Woonhuis Doonheide is gelegen aan de dorpsrand van het in Noord-Brabant gelegen Gemert. Gemeentelijke eisen vanuit beeldkwaliteit schrijven voor dat nieuwbouw aan de dorpsrand een landelijke karakter dient te hebben. Een combinatie van strakke en natuurlijke materialen en moderne en ambachtelijke technieken geeft de woning zijn landelijke eigentijdse uitstraling met hoogwaardig woongenot.

In het ontwerp is gekozen voor een langgerekt zadeldak met lage goot evenwijdig aan de weg om maximaal zicht en privacy aan de tuinzijde te creëren. Om de kopgevels van alle bouwdelen een open en natuurlijke uitstraling te geven is gekozen verticaal toegepast thermisch gemodificeerd Platowood Vuren latten. Het vurenhout is afgewerkt met Weathered Color om het gewenste vergrijzingstraject op egale wijze te laten verlopen in verband met delen die zich onder de overstekken van de rieten kap bevinden. Bevestiging van de houten latten is middels bolkkopnagels gecoat in gelijke RAL-kleur met Weathered Color van Platowood.

Toegang, middels een brede elektrische sectionaaldeur, tot de inpandige garage voor twee auto’s bevindt zich in de kopgevel van het hoofdgebouw. Deze garagedeuren zijn compleet onopvallend weggewerkt doordat het Platowood Vuren hier ook op is verwerkt. Toepassing van hout maakt het mogelijk om de zichtbaarheid van de sectionaaldeur heel onopvallend ‘weg’ te detailleren.

Nabij de voordeur is vóór het glas door ook Platowood Vuren toegepast als een lamellen scherm. Dit scherm geeft een warme uitstraling bij de entree en tegelijkertijd privacy in de entreeruimte. Het scherm is uitneembaar zodat het achterliggende glas eenvoudig gereinigd kan worden. Het concept van de verticale houten latten is ook letterlijk in het interieur doortrokken. Platowood Fraké is hier als plaatmateriaal, en als houten latten verwijzend naar de latten op de buitengevel, toegepast voor interieurelementen.

Periode

  • 2015-2017

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren
  • Vasiliki Dimou

Realisatie

Fotograaf