Villa Polder

Penthouse met 'loft'-gevoel in authentieke kap

Het prachtige rijksmonument Villa Polder te Gemert werd gebouwd in 1884. In het pand bevindt zich een restaurant met op de bovenste verdieping een royale zolder. Aan Denkkamer de vraag deze zolder te transformeren tot een heerlijke ‘loft’.

De zolder wordt gekenmerkt door een houten kapconstructie welke de gehele zolder overspant. Deze indrukwekkende en karakteristieke kapconstructie wilden we overal voelbaar houden. We hebben er daarom voor gekozen geen wanden te plaatsen en besloten kamers te maken maar ruimte op een geheel andere manier te definiëren. Op de zolder zijn drie volumes geplaatst met daarin alle dienende ruimtes zoals een badkamer en kasten. Tussen deze drie volumes ontstaan de leef vertrekken welke als het ware in elkaar over vloeien. De positionering van de volumes zorgt voor definitie van de ruimte, creëert privacy en ondanks het zeer beperkte aantal ramen profiteren de leefvertrekken van het daglicht binnenkomend door elkaars ramen.

In het wit gepleisterde volume bevinden zich alle sanitaire voorzieningen en de entree. Het houten volume dient als kast en bureau. Hier is voorzien in een inloopkast, garderobe en bergkast en aan de kapzijde is om de hoek een werkplek gemaakt. Wat dit volume bijzonder maakt is dat er een trap is geïntegreerd welke naar de hoger gelegen intieme zitplek voert waar tussen de spantbenen heerlijk een boek gelezen kan worden. Het derde volume is de ‘collectiekamer’. Een ruimte waar de gebruiker haar persoonlijke eigenheden letterlijk een plek kan geven door verzamelingen vanuit reizen, familie of bijvoorbeeld hobby’s kwijt kan. Deze ruimte is gelegen tussen de twee slaapvertrekken. Door het gebruik van translucent polycarbonaat valt er een heel mooi zacht licht binnen in de slaapkamers en tegelijkertijd ontstaat er een heel spannend beeld uit schimmen van de objecten in de collectiekamer.

Periode

  • 2011-2012

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren
  • Sarah Beth Riley

Adviseurs

Fotograaf