Villa Binderseind

Transformatie interieur gemeentelijk monument

Villa Binderseind is de transformatie van een voormalige kopwoning van drie geschakelde woonhuizen van vroeg twintigste-eeuwse villabouw naar een hoogwaardige en comfortabele gezinsvilla. De oorspronkelijke villa bestond uit een serie kamers centraal verbonden door een statige vestibule. In de loop der jaren is deze structuur sterk verrommeld doordat de villa met geforceerde ingrepen werd opgedeeld in twee woningen. Met de nieuwe transformatie hebben we leesbaarheid van de kamer structuur, kenmerkend voor dit gemeentelijk monument, teruggebracht.

Omgekeerde ‘en suite’
Links van de vestibule zijn de leefkamers ontworpen. De oorspronkelijke kamerstructuur, met voor- en achterkamer en schuifdeuren er tussen, is hier opgeschaald naar een grote leefkeuken, een zitkamer en een tuinkamer in een nieuw eigentijds volume. Vervolgens zijn de kamers met een omgekeerd ‘en suite’ principe met elkaar verbonden. De nieuwe kamer structuur krijgt het gevoel van een open plattegrond wat wordt versterkt door een doorlopende houten vloerafwerking. Tegelijkertijd zijn de kamers juist extra geaccentueerd met uitgesproken verlichting als eigentijdse verwijzing naar de klassieke kroonluchters passend bij dergelijke kamers.

Klassieke en ambachtelijke materialisatie
De kamer met grote leefkeuken loopt van straat- tot tuinzijde. De lengte van deze samengevoegde kamer wordt hier benadrukt door het tafel- en werkblad te integreren tot één interieurobject. Het strakke object is vervaardigd in een donkerbruin gebeitste dosse fineer zorgt voor een klassieke uitstraling passend bij de oude ambachtelijke versieringen in architraven rondom ramen en (paneel)deuren. Combinatie van verticale en horizontale belijning van het fineer benadrukken tegelijkertijd de lengte en het massieve van het werkblok. Verdekte greeplijsten in verstek, evenals de hoeken van het blok, versterken het massieve karakter van het element.

Het blad van het werkblok is gematerialiseerd als een graniet plateau. Het graniet, zwart mat gezoet, verwijst direct naar de originele vensterbanken in gelijk materiaal in deze villa. Het vormelement, graniet plateau, is ook toegepast als ‘zwevend’ basement waarop de witte interieurkasten en extra brede haard rusten. Om te komen tot een strak lijnenspel en een gebruiksvriendelijke kast zijn de interieurkasten afgewerkt met witte HPL van Pfleiderer, extra mat (XTreme Mat) en met anti vingerafdruk. Op de kopse kanten van de kasten is gewerkt met een heel slank MDF paneel dat tweezijdig is afgewerkt met de witte HPL. De kanten van de slanke panelen zijn afgewerkt matte ABS kantenband in gelijke kleur en matheid.

Op de bovenverdieping is het idee van een open plattegrond ook toegepast maar op een andere manier. Er zijn twee interieur ‘blokken’ zodanig in de ruimtes geplaatst dat de ruimte verschillende (functionele) plekken krijgt. Het eerste blok maakt twee kinderkamers met een stalen trap naar entresol. Het tweede halfopen blok maakt de ouderslaapkamer met badkamer en inloopkast. De blokken zijn bekleed met houtfineer en geven gevoelsmatig warmte en intimiteit aan de slaapkamers.

Periode

  • 2016-2020

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren
  • Celine Hendriks
  • María Del Pilar Maldonado Viciana

Adviseurs

Realisatie

Beelden

  • Michel Kievits
  • Denkkamer