Warehouse Schiphol Trade Park

Natuurinclusief logistiekcentrum

Op tien minuten afstand van de luchthaven Schiphol, direct langs de A4 bij Hoofddorp, ontwikkelt de komende jaren Schiphol Trade Park. Het gebied bestaat uit zes unieke milieus met elk zijn eigen karakter. Samen vormen zij één werklocatie waarbij natuurinclusiviteit en duurzaamheid centraal staat. De ambitie is hoog: het belooft het meest duurzame en innovatieve bedrijventerrein van Europa te worden. Het door ons ontworpen warehouse op het unieke entreekavel is onderdeel van de A4-skyline. Met zijn markante ligging binnen de gebiedsontwikkeling vormt het de entree van het gebied en is het dé blikvanger van Schiphol Trade Park.

Met het ontwerp voor het warehouse pogen we op gebouwniveau een nieuwe vorm van logistiek landschap te laten ontstaan. Door de gebruikelijk introverte logistieke dienstverlening een meer open houding te geven ontstaat verbondenheid met de omgeving. De logistieke functie is de drager van de bedrijvigheid en vormt de zogenaamde logistieke kern van het gebouw. Deze kern is omzoomt door een dynamische schil welke een relatie aangaat met de omgeving. De schil is opgebouwd uit twee componenten: een programmatische- en een natuurinclusieve component. Hierdoor laat het gebouw zich niet direct typeren als distributiecentrum.

De kern van het gebouw staat geheel ten dienste van de logistieke operatie. De logistieke verkeersbewegingen en docks zijn gelegen aan de achterzijde van het gebouw. Daarboven bevindt zich het parkeerdek voor personenauto’s dat middels twee hellingbanen direct verbonden is met de wegenstructuur. Hiermee worden de twee verkeerstromen van elkaar gescheiden. Het parkeren op afstand van de kantoren stimuleert wandelbeweging van gebruikers en activeert de openbare ruimte langs de schil van het gebouw.

De in de schil gelegen kantoren hebben door de transparante gevel een directe relatie met de daktuinen en publieke ruimte rondom het warehouse. De kantoren worden afgewisseld door gesloten volumes waarin alle ondersteunende functies voor de logistieke kern zijn ondergebracht. Door onder andere traforuimte en sprinklertank hier te positioneren is de rechthoekige kern geheel vrij en geoptimaliseerd voor de logistieke operatie.

De schil bestaat uit slanke volumes, variërend in hoogte. De hoger gelegen daken zijn voorzien van kruidenrijke groene- en bruine daken en ingericht voor insecten en dakbroedende vogels. De lager gelegen daken, beschut tussen de kantoren, dienen als daktuin en bieden een prettig buitenverblijf en pluktuin voor de gebruikers. Een groene sluier en groene oase schermen de laaddocks en het parkeerdek af en vormen een paradijs voor onder andere vlinders en amfibieën en bieden daarbij tevens nestelgelegenheid aan struweelbroeders.

Periode

  • 2019-2021

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren

Adviseurs

Ontwikkelaar

Realisatie

Beelden

Landschap