Warehouse Schiphol Trade Park

Natuurinclusief logistiek centrum

Op tien minuten afstand van de luchthaven Schiphol, direct langs de A4 bij Hoofddorp, ontwikkelt de komende jaren Schiphol Trade Park. Het gebied bestaat uit zes unieke milieus met allemaal een eigen karakter. Samen vormen zij één werklocatie waarbij natuurinclusiviteit en duurzaamheid centraal staat. De ambitie is hoog: het belooft het meest duurzame en innovatieve bedrijventerrein van Europa te worden. Het door ons ontworpen warehouse op het unieke entreekavel is onderdeel van de A4-skyline. Met zijn markante ligging binnen de gebiedsontwikkeling vormt het de entree van het gebied en is het dé blikvanger van Schiphol Trade Park.

Met het ontwerp voor het warehouse pogen we op gebouwniveau een nieuwe vorm van logistiek landschap te laten ontstaan. Door de gebruikelijk introverte logistieke dienstverlening een meer open houding te geven ontstaat verbondenheid met de omgeving. De logistieke functie is de drager van de bedrijvigheid en vormt de zogenaamde logistieke kern van het gebouw. Deze kern is omzoomt door een dynamische schil welke een relatie aangaat met de omgeving. De schil is opgebouwd uit twee componenten: een programmatische- en een natuurinclusieve component. Hierdoor laat het gebouw zich niet direct typeren als distributiecentrum.

De kantoren zijn ondergebracht in de transparante volumes in de schil met op de eerste verdieping rechtstreekse toegang tot de daktuinen. Ondersteunende faciliteiten zoals de traforuimte, sprinklertank en adr ruimtes liggen in de gesloten volumes van de schil waarmee de rechthoekige kern geheel vrij is en geoptimaliseerd voor de logistieke operatie. De laaddocks en logistieke verkeersbewegingen zijn gelegen aan de achterzijde van het gebouw. Daarboven bevindt zich het parkeerdek voor personenauto’s dat middels twee hellingbanen zelfstandig verbonden is met de wegenstructuur. Hiermee worden de twee verkeersstromen van elkaar gescheiden. Het parkeren op afstand van de kantoren maakt dat gebruikers gestimuleerd worden kort te wandelen tussen het parkeren en de kantoren en het activeert de openbare ruimte langs de schil van het gebouw.

De schil bestaat uit slanke volumes, variërend in hoogte. De hoger gelegen daken zijn voorzien van kruidenrijke groene- en bruine daken en ingericht voor insecten en dak broedende vogels. De lager gelegen daken, beschut tussen de kantoren, dienen als daktuin en bieden een prettig buitenverblijf en pluktuin voor de gebruikers. Een groene sluier en groene oase schermen de laaddocks en het parkeerdek af en vormen een paradijs voor onder andere vlinders en amfibieën en bieden daarbij tevens nestelgelegenheid aan struweelbroeders. De verschillende hoogtes van de volumes in de schil gecombineerd met het verticale groen zijn als stapstenen welke het maaiveld met de nieuwe biotopen verbinden. Hiermee veranderd de monotone ecologie van het polderlandschap van de Haarlemmermeerpolder in een rijkere biodiversiteit op gebouwniveau.

Periode

  • 2019-2021

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren

Adviseurs

Ontwikkelaar

Realisatie

Fotografie

Daktuinen