Leeromgeving havo & vwo

Brede scholengemeenschap Commanderij college

Het commanderij college, een brede scholengemeenschap met diverse locaties. De locatie Sleutelbosch kenmerkt zich door een verdeling in diverse gebieden. Als onderdeel van een grotere transformatieopgave werd ons gevraagd om vorm te geven aan het zogenaamde 200-gebied. Een leeromgeving voor havo en vwo studenten.

We werden gevraagd om het 200-gebied te transformeren tot een leeromgeving voor de toekomst. Het onderwijs is net als onze samenleving continue in beweging. En daarmee ook de eisen die gesteld worden aan de onderwijsinstellingen. Van klassikaal naar leerplein en van groeps- naar individueel onderwijs. De door ons ontworpen leeromgeving maakt het mogelijk om te anticiperen op deze continue veranderende behoeften. De omgeving is als uiterst flexibel ontworpen. Zo is het mogelijk één groot multifunctioneel plein te maken, er klassikaal onderwijs te geven waarbij ook gewerkt kan worden in groepjes buiten het lokaal onder toeziend oog van de docent die ondertussen de rest van de groep les geeft om maar enkele mogelijkheden te noemen.

De oorspronkelijke opzet van lokalen rondom een centrale ruimte hebben we gehandhaafd waarbij we de latere toevoeging in de centrale ruimte verwijderd hebben. Hiermee is een groot centraal plein ontstaan waar teamleiders en docenten samen opnieuw invulling aan kunnen geven. De lokalen welke rondom dit plein liggen zijn allemaal voorzien van volglazen vouwwanden waardoor het licht van buiten door de lokalen het plein bereikt wat het een heel lichte en transparante omgeving maakt bevrijd van de kamers welke eerder zo kenmerkend waren. Door het toepassen van vouwwanden kunnen de lokalen vergroot worden, gekoppeld worden of onderdeel uitmaken van het plein.

Voor de één-op-één gesprekken tussen bijvoorbeeld leerling, docent en ouders. Of om in een klein groepje te kunnen overleggen hebben we zogenaamde spreekboxen ontworpen. Verplaatsbare ruimtes waarvan de maat en vorm gedefinieerd wordt door het gebruik. In de vijfhoekige ruimte kan met twee tot vier personen rondom een vijfhoekige tafel overlegd worden, waarbij mijn ervoor kan kiezen om tegenover elkaar te zitten of naast elkaar, afhankelijk van het soort gesprek. De bankjes en achterwanden zijn volledig gestoffeerd wat de spreekboxen een zacht en intiem karakter geeft. De tafel en bankjes kunnen er uitgenomen worden waarmee ze weer een andere functie kunnen krijgen. En ze zijn verrijdbaar waarmee ze geschakeld kunnen worden en ruimte kunnen maken voor andere activiteiten op het centrale plein.

Periode

  • 2013-2014

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren
  • Violeta Ferrero Cabezas
  • Jens Verschuren

Realisatie

Fotograaf