Woonhuis Kerkstraat

Één huis, verdeeld over vijf verschillende volumes. In Beek en Donk ontwierpen de architecten van Denkkamer een woning met geschakelde ruimtes. Het samenspel van de verschillende volumes geeft het huis geborgenheid terwijl het tegelijk heel open is met grote transparante delen en doorkijkjes.

Heldere ruimtes. Kleine momenten. Een bankje met kussentjes. Geborgenheid. Het zijn de gedachtes en beelden die de opdrachtgevers van een vrijstaande woning in het Brabantse Beek en Donk voor zich zagen wanneer ze aan hun nieuwe woning dachten. Daarna was het aan architectenbureau Denkkamer om er hun creativiteit op los te laten, én om binnen de kaders van het bouwperceel te blijven.

Want hoewel geen klein perceel, vereiste het oppervlak dat vrij was voor bebouwing een originele oplossing. Het huis is in de diepte gebouwd en bestaat uit vijf achter elkaar geschakelde volumes. Het bijzondere is dat deze leefgedeeltes van elkaar verspringen waardoor diverse mooie binnenruimtes en patio’s ontstaan; plekjes die privacy en intimiteit bieden. Daar zochten de opdrachtgevers naar.

De drie belangrijkste leefruimtes van het huis – de woon- en werkkamer aan de voorzijde, de keuken en de eetkamer – bevinden zich in drie geschakelde volumes. Het middelste volume met daarin de keuken, gelegen tussen de eet- en woonkamer in, werkt zowel binnen als buiten verbindend en heeft ruim drie meter hoge opslaande deuren aan de zonzijde en lange, smalle ramen aan de andere kant.

Het achterste volume van het huis, de ‘mancave’, grenst aan het zwembad in de tuin. Opvallend aan deze ruimte is de grote glazen schuifpui op de hoek. Wanneer die volledig geopend is, verdwijnt dankzij de verzonken profielen elke drempel tussen binnen- en buitenruimte.

Periode

  • 2016-2018

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren
  • Leonique Winnen
  • Flavia Schenone

Realisatie

  • Bart Swaanen vof

Fotograaf