Woonhuis Kerkstraat

Één huis verdeeld over vijf verschillende volumes

Op een royaal perceel gelegen aan één van de belangrijkste entrees van het dorp staat woonhuis Kerkstraat. Het  nieuwbouw woonhuis vervangt een vervallen woonhuis wat in de loop van de tijd door diverse reorganisaties en transformaties uiteindelijk helemaal in de zuidwest hoek van het perceel is terechtgekomen. Wetgeving dicteerde dat op exact diezelfde plek de nieuwbouw gepleegd diende te worden. Het hoofdvolume bevindt zich hierdoor in het uiterste zuiden op het perceel direct aan een druk kruispunt. Om toch de gewenste privacy te creëren en het weglawaai op te kunnen vangen heeft de voorgevel een vrij gesloten karakter gekregen. De ramen zijn kleiner gehouden en liggen diep in de baksteen gevel welke extra massa heeft gekregen.

Vanuit het hoofdvolume beweegt het programma zich naar achteren. De diverse programma onderdelen zijn allemaal ondergebracht in aaneengeschakelde eigen volumes. De woonkamer en de werkplekken zitten in het eerste baksteen volume aan de voorzijde. Het houten volume hier direct achter herbergt de keuken met openslaande deuren richting de tuin en bied uitzicht op de achterom aan de andere zijde. In het baksteen volume achter de keuken zit de eetkamer welke gekenmerkt wordt door grote zorgvuldig gepositioneerde openingen naar buiten. De garage bevindt zich in een ingetogen houten volume dat verwantschap heeft met een schuur. Helemaal achteraan en midden in de tuin bij het zwembad is de relax ruimte ondergebracht.

De volumes worden allemaal gekenmerkt door een archetype hellend dak vorm welke typerend is voor een huis of schuur. Proporties en materialisering wordt ingegeven door de wensen vanuit het programma. Zo is de keuken de houten koppeling met veel glas tussen de bakstenen en geborgen volumes met daarin woonkamer en eetkamer. Op de verdieping is dit eveneens de koppeling tussen de slaapkamers van de kinderen in het voorste bakstenen volume en de ouder slaapkamer in het andere bakstenen volume. De relax ruimte kan worden gezien als houten tuinhuis. De wanden hiervan zijn volledig in glas en verdwijnen wanneer geheel geopend in de gevels.

Doordat het programma zich slingerend naar achter beweegt ontstaan er buiten interessante plekjes met patio achtige kwaliteiten. Een achterom patio voor dagelijks gebruik waar de auto en fietsen kunnen staan. Een terras direct bij de keuken en kleine patio welke enige afstand laat ontstaan tussen woon en relax gedeelte en daarmee parallel functioneren faciliteert. Door de volumes heen is een entree as en zichtlijn gecreëerd met daarin de toegangen via de entree en bijkeuken.

Periode

  • 2016-2018

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren
  • Leonique Winnen
  • Flavia Schenone

Adviseurs

Realisatie

  • Bart Swaanen vof

Fotograaf

Publicaties