KeenSystems

Werken in technologie sector aan dorpsrand

Het nieuwe hoofdkantoor voor KeenSystems is gelegen langs de randweg van Gemert. De overweging om het sterk groeiende Hi-Tech bedrijf niet in Eindhoven te vestigen kwam voort vanuit de wens om in een groene inspirerende omgeving te kunnen werken. De technologie die er ontwikkeld wordt vraagt ook niet om een fysieke relatie met bijvoorbeeld Eindhoven. De software wordt ontwikkeld, getest en onderhouden vanuit Gemert en de hardware staat in Amsterdam bovenop één van werelds belangrijkste internet hubs.

De geluidswal welke de randweg volgt en het daarachter gelegen woongebied beschermd tegen het
verkeersgeluid wordt doorgetrokken en afgemaakt. Hiermee versterken we het aanwezige groene karakter van de plek. De geluidswal eindigt bij een belangrijke ontsluiting van het woongebied. Op die plek is het hoofdkantoor bovenop de geluidswal gelegd. De hoofdentree is ook daar gelegen en te bereiken middels een pad dat over de geluidswal omhoog slingert.

Het gebouw is opgebouwd uit drie niveaus. Eén niveau opgenomen in de geluidswal en twee lagen gelegen op de geluidswal. Iedere niveau heeft een eigen functie welke zowel in het interieur als exterieur afleesbaar is.

De begane grond is opgenomen in de geluidswal. De functies zijn enerzijds dienend van aard. Zo zijn hier gebouwtechniek en ondersteunende functies voor het operationele ondergebracht. Daarnaast is er aan de voorzijde een ruimte gecreëerd om te kunnen ontspannen. Hier kan door medewerkers bijvoorbeeld gegamed worden.

De eerste verdieping is het grootste volume. Op één niveau zijn alle operationele disciplines ondergebracht, van development tot sales. Zowel medewerkers als bezoekers gaan hier het gebouw binnen. Het volume is zo georiënteerd dat de lange gevels zich richten op twee bijzondere kwaliteiten van de locatie. De met groen omzoomde vijver in het noordwesten en de historische bolle akker in het zuidoosten.

De tweede verdieping is uitgevoerd in spiegelend glas en gedraaid ten opzichte van de eerste verdieping. Hier draait het allemaal om ontmoeten. Hier bevindt zich de presentatie en spreekkamer en de kantine met buitenruimte gelegen tussen de grassen van het groendak van de eerste verdieping.

Zowel de constructie, materialisering, detaillering beogen het Hi-Tech karakter van KeenSystems te onderstrepen. Het volume op de geluidswal wordt gekenmerkt door vakwerken in de gevels welke het in zijn geheel dramatisch uit laten kragen. Het koper kleurige geanodiseerde aluminium en het spiegelende glas zijn met grootse precisie gedetailleerd.

Het ‘all-electric’ gebouw kan zowel vanuit de vloeren als vanuit de lucht verwarmd en gekoeld worden. De lange glazen gevels zijn op het zuiden en noorden gericht. Daarmee is de warmte- en koellast ook sterk wisselend door het gebouw heen. Het klimaatbeheersingssysteem is in staat de natuurlijke opwarming en afkoeling uit te wisselen in het gebouw. Zo kunnen ruimtes aan de noordzijde profiteren van de opwarming van ruimtes gelegen aan de zuidzijde en ook andersom.

Periode

  • 2017-2019

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren
  • Leonique Winnen
  • Celine Hendriks

Adviseurs

Realisatie

Beelden