BiNaS omgeving

Open laboratorium

Na een succesvolle en zeer gewaardeerde transformatie van het zogenaamde 200-gebied zijn we gevraagd om ook het BiNaS gebied te transformeren. voor locatie Sleutelbosch van het Commanderij College. Het BiNaS gebied is de omgeving waar de vakken Biologie, Natuurkunde en Scheikunde gegeven worden. De practicum en instructie lokalen waren georganiseerd rondom een centraal gelegen collegezaal. Zowel de collegezaal als de practicum en instructielokalen waren volledig gesloten en er was geen enkele relatie onderling. Vanaf de gang had je geen enkel idee wat er zich in de lokalen afspeelde.

In een tijd waar synergie en kruisbestuiving essentieel zijn voor het ontwikkelen van nieuwe inzichten vraagt deze omgeving ook om een radicaal andere benadering. We stelde voor om juist zichtbaar te maken wat voor spannende en intrigerende onderzoeken er allemaal plaatsvonden in de lokalen. Het binnengebied werd getransformeerd tot het kloppende hart van de vleugel. Hier is het centrale lab ingericht en omzoomd door volledig glazen wanden waardoor iedere voorbijganger direct zicht heeft op wat er zich daar afspeelt. Door de lokalen rondom tevens te voorzien van veel glas reikt het daglicht tot in het centrale lab en ontstaat een heel lichte en frisse laboratorium omgeving.

Net zoals het 200-gebied heeft dit gebied ook een eigen identiteit gekregen door kleurgebruik, ruimtegebruik, materialisatie en inrichting zonder een compleet andere aanpak te hanteren. We wilden samenhang creëren binnen het gebouw maar een eigen identiteit geven aan de onderwijs gebieden. Bijzonder zijn de geabstraheerde idolen welke op de volglazen wanden  rondom het centrale lab afgebeeld zijn. We hebben de docenten gevraagd om lijstje met 9 idolen te  maken. 3 natuurkundige, 3 scheikundige en 3 biologen. Hiermee ontstaat een directe en heel persoonlijke verwijzing naar de mensen achter de intelligentie en vondsten welke onderwezen worden.

Periode

  • 2014-2015

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren
  • Sara Domingues

Adviseurs

Realisatie

Beeldmateriaal

Publicaties