Woonhuis Schoorswinkel

compacte splitlevel gezinswoning

Woonhuis Schoorswinkel is gelegen in een heel karakteristiek stukje Gemert. Gelegen direct achter het dorpslint richting het buitengebied wordt deze landschappelijke woonomgeving gekenmerkt door steegjes en straatjes met afwisseling van bebouwing en groen in een ontspannen verkaveling. Uitgangspunt was een huis te ontwerpen dat goed zou passen in deze omgeving maar wel met een eigen identiteit en tegelijkertijd voldoende ruimte zou bieden aan het gewenste woonprogramma.

Het beoogde perceel voor de nieuwe woning is een gedeelte van een voormalige achtertuin van bebouwing aan het dorpslint. Het bescheiden perceeloppervlak en de beperkte bouwhoogtes in combinatie met een groot programma dwingt inventief en compact met de ruimte om te gaan. Een kelder is noodzakelijk om het gewenste programma kwijt te kunnen en de tuin en omgeving niet buitenproportioneel te ‘verstenigen’. Er is gekozen om de kelder in te zetten voor zoveel mogelijk functionele- en secundaire ruimtes, zodat de ruimte boven de grond ingezet kan worden voor maximaal woongenot. Tevens pasten de gewenste slaapkamers niet binnen de kap, de plek waar je deze normaliter zou verwachten. Daarnaast biedt de ligging van de slaapkamers in de kelder ook het gewenste slaapcomfort door de constante koele temperatuur.

Het woonprogramma beweegt vanaf de entree op de begane grond via de eetkamer/keuken geleidelijk omhoog richting de nok van de woning. Iedere woonruimte heeft zo zijn eigen plek en karakter in het huis gekregen. Het exterieur van de woning weerspiegelt het woonprogramma. Gesloten aan de straatzijde, open aan de tuinzijde. Het ingetogen karakter van de vormgeving aan de buitenzijde sluit aan bij Schoorswinkel, versterkt en verbijzonderd door het gebruik van handgemaakte bakstenen. In combinatie met een zorgvuldig gekozen grovere voegmortel komt de steen heel mooi tot zijn recht.

Periode

  • 2013-2016

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren

Adviseurs

Realisatie

Fotograaf