MENU
T: 0492 - 78 01 12 || E: info@denkkamer.com

Woonhuis Waterwijk

Terug naar overzicht


Project: Woonhuis Waterwijk
Periode: 2010-2012
Programma: 4 slaapkamer woonhuis
Projectteam: Dennis van de Rijdt, Peter Verschuren
Adviseurs: Benders bouwbureau, Hoffman groep
Aannemer: Bouwbedrijf Raaijmakers

Op een steenworp afstand van Eindhoven Airport, grenzend aan de A2 randweg en op fietsafstand van het centrum van Eindhoven bevind zich nieuwbouwwijk Waterwijk als onderdeel van VINEX locatie Meerhoven. Het stedenbouwkundig plan van Architectuurstudio HH  is geënt op de aanwezige grootschalige groenstructuren welke uitgesneden zijn door de voormalige tankbanen van defensie. Binnen deze context is een schijnbare conservatieve opgave met voldoende slaapkamers, een open plattegrond en de nodige praktische wensen uitgemunt in experiment.

Het ontwerp laat aan de voorzijde maximaal profiteren van de brink door een panoramisch uitzicht te creëren vanuit alle vertrekken. Door de maximale bebouwingsbreedte te benutten wordt de diepte en afmeting van de tuin gemaximaliseerd.

Programmatisch is er een sterke scheiding tussen privaat en semi-privaat ontstaan. Door het eetkamer niveau te verhogen loopt het programma voor dagelijks gebruik vloeiend in elkaar over. Tegelijkertijd zorgt dit verhoogde niveau ervoor dat het slaapprogramma, dat zich introvert verstopt onder de grond, voorzien wordt van veel daglicht. Hierdoor is er binnen het wonen een geoptimaliseerde plek voor het individu en voor het collectieve, het gezamenlijke.

Ondanks dat het gaat om een bescheiden programma boven maaiveld is er gezocht naar een manier om het volume krachtig te kunnen presenteren. In plaats van te kiezen voor een positionering van individuele ramen in de gevels zijn openingen samengebracht en uitvergroot. Hierdoor ontstaan er dichte gevelvlakken welke een maat hebben welke het volume kracht bij doen zetten.

De geïntroduceerde gelaagdheid is tweeledig. Enerzijds heeft het een heel praktisch nut. Het zorgt voor een regulering van directe zoninstraling, het functioneert als scherm en balustrade en het organiseert de privacy in de woning. Anderzijds zorgt het voor lichtheid van het volume als reactie op de veelal gewichtige bouwvolumes rondom haar. Een verademend thuis komen, een hap frisse lucht, een leeg hoofd voor haar bewoner. Een luchtkasteel?

Comments are closed.