MENU
T: 0492 - 78 01 12 || E: info@denkkamer.com

Woonhuis Schoorswinkel

Terug naar overzicht


Project: Woonhuis Schoorswinkel, Gemert
Periode: 2013-2016
Programma: Vrijstaand woonhuis
Projectteam: Dennis van de Rijdt, Peter Verschuren
Adviseurs: Bolwerk Weekers, Petersen Tegl
Aannemers: Bouwbedrijf van Gerven
Fotograaf: Jeroen Kuppens

Woonhuis Schoorswinkel is gelegen in een heel karakteristiek stukje Gemert. Gelegen direct achter het dorpslint richting het buitengebied wordt deze landschappelijke woonomgeving gekenmerkt door steegjes en straatjes met afwisseling van bebouwing en groen in een ontspannen verkaveling. Uitgangspunt was een huis te ontwerpen dat goed zou passen in deze omgeving maar wel met een eigen identiteit en tegelijkertijd voldoende ruimte zou bieden aan het gewenste woonprogramma.

Het beoogde perceel voor het nieuwbouw huis is een gedeelte van een voormalige achtertuin van bebouwing aan het dorpslint. Het beperkte perceel oppervlak en de beperkte bouwhoogtes in combinatie met een groot programma dwingt ons om inventief en compact met de ruimte om te gaan. Een kelder is noodzakelijk om het gewenste programma kwijt te kunnen en de tuin en omgeving niet boven proportioneel te ‘verstenigen’. We hebben ervoor gekozen de kelder in te zetten voor zoveel mogelijk functionele en secundaire ruimtes. Zodat we boven de grond maximaal inhoud vrij houden voor woongenot. Tevens pasten de gewenste slaapkamers niet binnen de kap de plek waar je deze normaliter zou verwachten. Daarnaast heeft het plaatsen van de slaapkamers in de kelder ook veel comfort door de constante koele temperatuur.

De ligging van de tuin op het noorden en de behoefte aan parkeergelegenheid voor de woning heeft deze keuze ook versterkt. Doordat we de complete kap vrij hebben voor wonen hebben we ook woonprogramma op de eerst verdieping aan de voorzijde van de woning kunnen leggen. Hierdoor kijk je over de auto’s weg, direct op de straat. En tevens geven de ramen in dit dakvlak door de openheid tussen de woonruimtes ook licht in de woonkamer die aan de tuinzijde ligt. De voorzijde van de woning is de zonnige zuid zijde.

Het woonprogramma beweegt vanaf de entree via de eetkamer/keuken geleidelijk omhoog richting de nok van de woning. Iedere woonruimte heeft zo zijn eigen plek en karakter in het huis gekregen. Het exterieur van de woning weerspiegelt het woonprogramma. Gesloten aan de straatzijde, open aan de tuinzijde. Het ingetogen karakter van de vormgeving aan de buitenzijde, perfect passend in Schoorswinkel, versterkt en verbijzonderd door het gebruik van de prachtige Petersen D91 steen. In combinatie met een grovere mortel komt deze steen heel mooi tot zijn recht.

Comments are closed.