Berg Nuenen

Kopgevel woning

De belangrijkste ambitie van de bewoners van het woonhuis in Nuenen was een bescheiden huis qua maat dat vriendelijk en toegankelijk aanvoelt. Tegelijkertijd was er voldoende ruimte gewenst voor een gezin met vier opgroeiende jongens. Het woonhuis is gelegen tussen het centrum en de plek waar Vincent van Gogh in 1885 de aardappeleters schilderde.

De eerste en meest ingrijpende ontwerp beslissing was om de woning haaks op de weg te oriënteren. Hierdoor waren we in staat om een open karakter aan de voorzijde te maken en het contact met de diepe tuin te versterken. Het dakvlak gericht naar de aangrenzende percelen kan op deze manier hoofdzakelijk gesloten blijven. De kapvorm, een zogenaamd zadeldak dat veelvuldig in het lint voorkomt, heeft een lage goot gekregen waardoor deze vriendelijk en weinig statig aanvoelt. Aan de linkerzijde van de woning bevind zich een bijbouw als een kleinere versie van het hoofdvolume. Deze bijbouw is versmolten met het hoofdvolume en kent een verdraaiing doordat de perceelgrens gevolgd wordt. Door het naar de achterkant uitlopen van de perceelgrens opent de woning zich naar de achtertuin. Op de twee plekken waar het hoofdvolume en de bijbouw in elkaar grijpen liggen vide’s en zijn de entree’s vanuit de voor- en achterzijde gemaakt. De gekozen materialen voor het exterieur zijn traditioneel van aard, baksteen en een golvende keramische dakpan, beide in een groter formaat. Dit versterkt het gewenste gevoel dat de woning kleiner aanvoelt dan deze in werkelijkheid is.

Het uitgebreide leefprogramma op de begane grond loopt vloeiend in elkaar over. Als een kralensnoer zijn de ruimtes aan elkaar geschakeld vanaf de straatzijde tot aan de keuken aan de tuinzijde. Deze aaneenschakeling van ruimtes begint en eindigt met een gigantisch ´bloemenraam´. Zo groot en diep dat je er in kunt zitten en zelfs liggen. De ruimtes zijn op diverse manieren aan elkaar geschakeld, met een haardelement ertussen, met en suite deuren en door een hoger gelegen opkamer. Het volledige interieur is ontworpen vanuit gebruik, rust en samenhang. Een wastafel in de knutselhoek, een verdekte opstelling voor de gameconsole en televisie van de kinderen, houthaard en televisie gecombineerd, de eikenhouten trappen overlopend in de vloeren en bedstedes voor op de kinderkamers zijn een aantal van de interieurelementen. Iedere ruimte is gecomplimenteerd met een precies passend en tijdloos element. Het samenspel tussen het exterieur en het interieur maakt dat deze twee elkaar versterken en er een ‘gesamtkunstwerk’ ontstaat.

Op de begane grond vormt het poolhouse het verlengstuk van het leefprogramma in de tuin. Direct achter het huis ligt een overdekt terras met buitenkeuken en een eveneens overdekte lounge plek. De twee plekken zijn van elkaar gescheiden middels een doorkijk houthaard.

Periode

  • 2012-2015

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren

Adviseurs

Realisatie

Fotograaf