MENU
T: 0492 - 78 01 12 || E: info@denkkamer.com

Voormalig postkantoor

Terug naar overzicht


Project: Voormalig postkantoor
Periode: 2011-2013
Programma: Commerciële ruimte en luxe appartementen
Projectteam: Dennis van de Rijdt, Peter Verschuren, Stuart Maggs, Sarah Beth Riley
Adviseurs: Compositie 5 stedenbouw, ADC archeoprojecten, E. Rooijackers ingenieursbureau
Aannemer: Wijnen bouw en service
Fotograaf: Jeroen Kuppens

Midden in het centrum van Gemert lag het voormalige postkantoor en het daarbij gelegen postverdeelcentrum van PTT later TNT post. Door de herstructurering van TNT raakte het postkantoor en later ook het verdeelcentrum in onbruik. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om het complete bouwblok te her ontwikkelen.

Het gewenste programma was het creëren van commerciële ruimten en voorzien in luxueuze appartementen. Commerciële functies zijn veelal agressief en dominant als het gaat om het gebouw zelf. Voorop staat presentatie mogelijkheden, flexibiliteit en functionaliteit. Dit gegeven hebben we een plek gegeven in een doorlopende plint over het gehele bouwblok. Door deze plint ontstaat flexibiliteit in het gebruik van deze ruimten en de alzijdigheid geeft maximale mogelijkheden van presentatie en functionaliteit. Tegelijkertijd ontstaat er iets heel moois… Een luie trap voert je naar een Bel-etage of piano nobile bovenop de agressor waar het wonen een plek heeft gekregen. Een verhoogd platform waardoor de mogelijkheid ontstaat om midden in het centrum heerlijk in de luwte te wonen.

De twee bestaande bouwvolumes aan Nieuwstraat en Ruijschenbergstraat zijn aangevuld met een derde volume aan de Elisabethplaats. Dit derde volume kenmerkt zich door een sterke mate van abstractie. In misschien wel de belangrijkste en historisch meest rijke omgeving van Gemert worden de gebouwen gekenmerkt door baksteen, pleisterwerk, pannen, hellende daken en ornamentering. We hebben ervoor gekozen deze traditie door te zetten maar wel op een heel abstracte manier. Een fris sprankelend en sculpturaal gebouw dat in vorm, massa en materiaalgebruik als een nieuwe telg in de familie gezien kan worden maar tegelijkertijd respect bewaard voor de prachtige rijks monumentale panden.

 

Save

Comments are closed.