MENU
T: 0492 - 78 01 12 || E: info@denkkamer.com

Verbouw boerderij Doonheide

Terug naar overzicht


Project: Verbouw boerderij Doonheide
Periode: 2013-2014
Programma: Vrijstaande woonboerderij
Projectteam: Dennis van de Rijdt, Peter Verschuren, Zuzanna Kurzawa, Janneke Earl
Adviseurs: n/a
Aannemer: Bouwbedrijf Ponjé
Fotograaf: Jeroen Kuppens

Met het oorspronkelijke materiaal van de voormalige boerderij ontwierp de zeer gewaardeerd architect Jos Bedeaux halverwege de 20e eeuw dit vrijstaande woonhuis. Het woonhuis is decennia lang bewoond geweest door dezelfde familie en in al die jaren heeft er geen enkele wijziging aan het woonhuis plaatsgevonden. De prachtige ruimtelijkheid in de woning, het oog voor detail en duurzame materiaalkeuzen hebben ervoor gezorgd dat ondanks de veranderingen in het leven van de bewoners het huis altijd bleef passen bij de wensen van de bewoners.

Deze familie traditie werd in 2013 voortgezet toen besloten werd dat het gezin van één van de kinderen de toekomstige bewoners zouden worden. Er werd gekozen om niets te wijzigen aan de begane grond en alle aandacht te richten op de verdieping en kap. Denkkamer werd gevraagd om de verdieping vorm te geven.

Centraal in de woning en achter de voordeur ligt de entree. Niet alleen centraal door haar positie in het midden van de woning maar ook doordat deze door de dag heen veelvuldig gebruikt wordt als passage tussen diverse andere ruimtes. Door de verdiepingsvloer boven de entree weg te halen ontstond ruimte om de steektrap te vervangen door een elegante spiltrap midden in de vide. De trap is ontworpen in plaatstaal, de balustrade dient als drager en de treden zijn van onder getrapt zichtbaar alsof het hout tussen de spil en balustrade ingeklemd zit waarmee het als een object in de ruimte gaat werken. Boven de entree en vide deden we de meest opvallende ingreep in het exterieur. Een sparing in het hellende dakvlak over de volledige breedte en diepte van de entree. Hierdoor stroomt het licht rijkelijk naar binnen en ontstaat vanuit de overloop tegelijkertijd een prachtig uitzicht over de landerijen.

De gehele kap is voorzien van isolerende renovatie dakplaten waarover de originele ´oude holle´ dakpannen terug geplaatst zijn. Naast de sparing is de enige exterieure aanpassing het vervangen van de bestaande dakkapellen door een meer abstracte variant daarvan. De voorzijde van de dakkapellen is volledig in glas uitgevoerd dat over de kozijnen heen loopt en de abstractie versterkt. Het interieur van de dakkapellen is helemaal in hout en voelt aan als een soort van cocon waarin de kinderen kunnen zitten om een boek te lezen of al dromend naar buiten te kunnen staren.

 

Comments are closed.