Omhulling Upcycling installatie

Overkapping energie-installatie

Upcycling Gemert is een composteringsinstallatie voor champost van de nabijgelegen champignon kwekerij. Bij het biologisch composteren van de champost komen grote hoeveelheden warmte vrij waarmee de nabijgelegen kwekerij van warmte wordt voorzien. De drie composteringstunnels waar de champost wordt gedroogd worden via een collectieve laadkuil gevuld met de gebruikte champost uit de kwekerij. Tijdens het vullen van de tunnels bleek ongewenst geur vrij te komen. Om deze geur weg te nemen is over de laadkuil een overkapping geplaatst.

Er werd maar één fysische eis gesteld aan de overkapping. Het voorkomen van het verspreiden van geur. De overkapping is daarom uitgevoerd als een soort van tent die heel ligt op onderdruk wordt gehouden. De geur kan daarmee niet naar buiten dringen maar dit heeft nog een aantal voordelen. Zo was er minder staal nodig voor de staalconstructie door het zeer geringe gewicht van de membraan. Door te kiezen voor een translucent membraan is de laadruimte waarin de tunnels gevuld en leeggemaakt worden ontzettend licht geworden. De overkapping krijgt een heel luchtig en tijdelijk karakter waarmee een mooie balans ontstaat met de zware betonnen tunnels waarin het composteringsproces plaatsvindt.

De gevels van de overkapping ontlenen hun expressie aan de toepassing van het membraan. De laadkuil had een rechthoekige vorm welke logischerwijs gevolgd zou worden door de overkapping. Door de gevel in diepte te laten verspringen kunnen we het membraan opspannen. Aan de binnenkant trekken we het terug naar binnen en daarmee wordt het doek over de naar buiten gelegen delen gespannen. Op die manier ontstaan er vlakken die steeds anders georiënteerd zijn op het natuurlijke licht.

Periode

  • 2017-2018

Projectteam

  • Dennis van de Rijdt
  • Peter Verschuren
  • María Del Pilar Maldonado

Adviseurs

Realisatie

Fotograaf

  • Laura P.I. van Wezema-Russel